Искате виза за САЩ ? Покажете си фейсбука

Борците за граждански свободи са твърдо против промените

Новини
19:15 - 02 Юни 2019
11764
Искате виза за САЩ? Покажете си фейсбука

Информация за профилите си в социалните мрежи (фейсбук, инстаграм, туитър и т.н.) ще трябва да попълват кандидатите за US виза отсега нататък. Това е е едно от новоприетите правила за попълване на формулярите за кандидатстване, съобщи Би Би Си. 

Според регулацията на Държавния департамент хората, които искат да посетят САЩ, че трябва да съобщават своите имена или прякори в социалните медии, както и своите имейл адреси и телефонни номера за период от пет години. Промените бяха предложени миналата година, а изчисленията на властите показват, че те ще засегнал близо 14,7 милиона души годишно.

Изключения ще има за някои кандидати за виза - например хора с дипломатически статут или официални лица. Хората, които искат да пътуват в САЩ, за да работят или учат, ще трябва да предоставят информацията.

Досега само кандидати за виза, при които има нужда от допълнителна проверка - например хора, които са били в части от света, контролирани от терористични групи - трябваше да предоставят данните за активността си в социалните мрежи.

Самите нови правила бяха предложени от администрацията на президента Доналд Тръмп през март 2018 г. Тогава Американският съюз за граждански свободи - група за граждански права - каза, че няма "никакви доказателства, че подобен мониторинг на социалните медии е ефективен или честен". От съюза видяха и вероятност хората да решат да се самоцензурират онлайн.

Тръмп заложи справянето с нелегалната миграция към САЩ като основен приоритет в предизборната си кампания за президентския вот през 2016 г. Той обеща още да наложи постепенно повишаване на тарифите за Мексико, освен ако страната не ограничи незаконната имиграция през южната граница на САЩ.