Искра Михайлова: Ние спасихме „Мини Марица Изток“

Да, от „Възраждане“ реагирахме остро и рязко, призна тя

Актуални новини
19:00 - 30 Септември 2024
1870
Искра Михайлова: Ние спасихме „Мини Марица Изток“

С хаос в пленарната зала 50-ото Народно събрание приключи работа преди няколко дни. Депутати от "Възраждане" и ИТН окупираха парламентарната трибуна и по този начин блокираха приемането на промени в Плана за възстановяване в частта „Енергетика“.

В предаването „Лице в лице“ Искра Михайлова от „Възраждане“ обясни какво се е случило

„Комплексът „Мини Марица Изток“ е единственото място, от което България и при затворени граници, и при криза, и при повишаване на цени на тока може да добие чрез въглищата ресурс. Това спасихме ние в четвъртък, а не сме създавали хаос. Спасихме комплекса... засега", каза Михайлова.

"В предпоследния ден от работата на Народното събрание в Комисията по енергетика постъпиха два проекта на решение, които бяха внесени по спешност. Първият е промяна на пътната карта, която беше приета миналата година със съгласието на синдикатите и работещите в комплекса „Мини Марица Изток“, които протестираха и бяха блокирали магистрала „Тракия“. Първата точка, която влезе в четвъртък в пленарна зала, бе актуализирана пътна карта, която обаче не е съгласувана с тези хора. Тя беше върната в първоначалния ѝ вид, отколкото това, заради което излязоха да протестират хората", обясни депутатът от "Възраждане".

"Втората точка, която парламентът предвиждаше да разгледа, е проект на решение с няколко точки, първа от която приемане на доклада на финансовия министър, в който обаче се изисква от Народното събрание да отмени три свои решения. От 12 януари 2023 г. за предоговаряне на плана в частта му „Въглищна енергетика“. Втората точка бе решението, в което забраняваме да се разполагат с активи на „Мини Марица Изток“. Третото решение, което бе предложено да се отмени, е държавната помощ за комплекса", посочи още Искра Михайлова.

По думите ѝ председателят на парламента Рая Назарян е нарушила два пъти правилника във връзка с проверката на кворума и за това, че на Делян Добрев му е бил връчен микрофон "като на певец в нощно заведение" и се е опитва да чете от мястото си доклад.

„Да, може би от „Възраждане“ реагирахме остро и рязко, но от 2019 г. се борим за тези неща“, каза Михайлова.