Искра Михайлова стана зам.-шеф на либералите в ЕП

Политика
16:57 - 19 Юни 2019
2531
Искра Михайлова стана зам.-шеф на либералите в ЕП

Евродепутатът от ДПС Искра Михайлова е избрана за един от заместник-ръководителите на либералната група в Европарламента „Обновете Европа“. 

За председател очаквано беше избран бившият еврокомисар по земеделието и експремиер на Румъния Дачиан Чолош. За първи път председателят и зам.-председателят на европейските либерали са от страни от Източна Европа.

Лидерът на досегашната либерална група АЛДЕ Ги Верхофстат се надява да бъде избран за председател на Европейския парламент. Гласуването за това е през първата седмица на юли, когато ЕП се събира за първата си пленарна сесия.

Вчера групата на социалистите и демократите избра за свой водач испанката Ираче Гарсия.

Очаквано на поста си беше преизбран и досегашният лидер на групата на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер.

Искра Михайлова е била заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Народен представител в 41 и 42 НС. От 29 май 2013 г. е министър на околната среда и водите. На изборите за Европейски парламент през 2014 е пета в листата на "ДПС". Става евродепутат след отказа на Делян Пеевски. Тя ще бъде част от новият европарламент, отново след отказването на лидерите на листата на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да заминат за Брюксел.