Само в Lupa.bg: Мария Габриел поканена за зам.-шеф на ЕНП

Ексклузивно
18:00 - 04 Юни 2019
3616
Само в Lupa.bg: Мария Габриел поканена за зам.-шеф на ЕНП

Досегашната еврокомисарка от България в ресора информационни технологии Мария Габриел си е гарантирала мястото в Брюксел, дори да не бъде избрана за втори мандат в новия състав на ЕК, научи ексклузивно Lupa.bg. 

В понеделник Габриел обяви сензационно, че се отказва от мястото си на евродепутат, макар че бе водач на листата на ГЕРБ и че поема риска да загуби битката да остане в състава на институцията за втори път, но предпочита да даде шанса на Лиляна Павлова да се изяви в Страсбург.

По наша информация обаче, макар любимката на премиера Бойко Борисов да има реални шансове отново да стане еврокомисар, тя вече е получила не по-малко апетитно предложение за работа като висш чиновник в европейската столица. Източници на Lupa.bg в Брюксел твърдят, че Мария Габриел има оферта да стане заместничка на президента на ЕНП Жозеф Дол - пост не по-малко отговорен и напрегнат от този на еврокомисар.   

Из институциите се говори упорито, че заради фундаменталните преразпределения на силите в Европа и отслабването на влиянието на т.нар. традиционни партии от дясното и лявото на Стария континент след изборите миналия месец, новият състав на Европейската комисия ще е съвсем различен от досегашния. Очаква се там да има много повече комисари от досега периферните политически сили, за сметка на представителите на ЕНП и ПЕС.

Не е изключено и новият шеф на ЕК да е от лявото политическо семейство, като там кандидатът е холандецът Франс Тиммерманс. В ПЕС вече се обсъждат и евентуалните имена на новите комисари по страни и по ресори, като сметките им далеч не включвали фигури като Габриел.