Само в Lupa.bg: Димитър Дъбов и Паргов бламират Нинова

Ексклузивно
13:20 - 04 Юни 2019
5549
Само в Lupa.bg: Димитър Дъбов и Паргов бламират Нинова

Промяна в устава на БСП може да бламира прекия избор на нов председател, предложен от лидера в оставка Корнелия Нинова, научи ексклузивно Lupa.bg. Наши източници в червената централа на "Позитано" 20 разкриха, че бившият организационен секретар и сочен за сив кардинал в партията Димитър Дъбов, както и протежето на ексенергийния министър Румен Овчаров - Калоян Паргов, подготвят проект за промени на основния документ на Столетницата, който цели да вотът за нов шеф на социалистите да се състои през делегатите на конгреса, а не сред всичките членове на БСП. 

Юридически това предложение е спорно според нашите източници, но различни тълкувания сочат, че е възможно уставната поправка да бъде приета ако не на предстоящия пленум в неделя, то на конгреса идната седмица.

С хвърлянето на оставката си Нинова заяви, че предлага наследникът й да се избира пряко от всички членове. Според опозиционерите й в БСП обаче това е очевидна заявка за преизбирането й. "Затова Дъбов и Паргов искат да парират тази възможност и да се опитат да прокарат вот в самия конгрес, където разпределението на силите към момента не е ясно след провала на Европейските избори", коментират на "Позитано". 

Към момента е ясно, че гласовете на бившите председатели Сергей Станишев и Михаил Миков, както и на гравитиращите около тях бесепари няма да пуснат бюлетина за Нинова при евентуален избор от делегатите. Същата е ситуацията и с около 25-30 социалисти, водени от пловдивския червен шеф Георги Гергов, които също не биха дали на досегашната шефка подкрепа, особено предвид разрива в отношенията й с бизнесмена. Столичните червени, които имат най-голямо по численост представителство в състава на 49-я конгрес пък били разделени в мненията си дали Нинова трябва да продължи да води партията, или нейната роля може да изпълнява прекият им председател Калоян Паргов, чието име от години се спряга за най-подходящ нов лидер на БСП. 

В случай, че на идния пленум предложението за уставните промени не бъде прието, видните бесепари, които безспорно са на "ти" с процедурните хватки, щели да го сведат директно на конгреса.