Исландките протестират срещу неравенството в заплащането на труда

Свят
20:20 - 23 Октомври 2023
2030
Исландките протестират срещу неравенството в заплащането на труда

Десетки хиляди жени в Исландия, включително премиерът Катрин Якобсдотир, ще откажат да работят във вторник, съобщава БиБиСи. 

Това се прави в знак на протест срещу разликата в заплащането на жените и мъжете, както и срещу насилието, основано по полов признак. Включва се като труд и домакинската работа. 

Сфери, в които жените са по-голямата част от работниците, като здравеопазване и образование, ще бъдат особено засегнати.

Това в първата целодневна стачка на жените от 1975 г. насам.

Якобсдотир каза, че нейното правителство проучва как се оценяват професиите, в които доминират жените, в сравнение със сферите, традиционно доминирани от мъжете.

Според Синдиката на исландските учители, жени са по-голямата част от учителите на всяко ниво на образователната система, включително 94% от учителите в детските градини. Около 80% от работещите в Националната университетска болница на Исландия, най-голямата в страната, са жени.

Исландия е класирана като най-високо в света по отношение на равенството между половете от Световния икономически форум за 14 поредни години. Общият резултат е 91,2 процента.