Испания арестува българи с тютюн за €2,7 млн.

Актуални новини
13:56 - 27 Март 2020
1708
Испания арестува българи с тютюн за €2,7 млн.

Испания спипа българи, част от група за мащабен нелегален трафик на тютюн. По време на полицейската операция са били задържани 24 души, не е ясно колко точно от тях са наши сънародници.

Според испанските медии обаче акцията ще продължи и са възможни арести и в България. При разбиването на бандата са били открити повече от 15 тона на стойност над 2,7 млн. евро. Суровината за тютюна тръгва от Българи и минава границите под прикритието на пестициди и изкуствен тор, пише bg-voice.com.

Разследването по случая започва още през юли миналата година и от тогава агенти от Националната полиция на Испания разплитат аферата. До нея се стига случайно, след като полицията открива микробус, който преди време е обявен за откраднат. Правят му щателен оглед. Бусът е пълен с пластмасови кутии с етикети, че съдържат хлор за почистване на басейни.

Понеже товарното отделение миришело не на хлор, а на тютюн, полицаите проверяват и кутиите. Оказва се, че голяма част от тях са натъпкани с контрабанден тютюн. Същата стока има и в няколко колета, от надписите на които си личи, че са върнати, защото не са открити получателите.

Преценено е всичко да се остави както си е и да започне наблюдение над буса. Така полицията стига до 7-членна група, която криела суровината в склад в индустриалната зона на Малага. Оказва се, че от там тютюнът тръгва в колети за различни места в Испания. Разследващите установяват, че много голям брой пратки постоянно пътуват чрез куриери към получатели в различни краища на страната.

При последващата работа се оказва, че тютюнът влиза в страната основно от България, а по-малка част – от Италия. Испанският сайт Аxarquiaplus цитира полицейските източници, според които суровината за цигари минава границите с документи от фиктивни търговски компании.

От края на миналата година незаконният бизнес се активизира все повече и се засилват контактите между членовете на групировката в Испания и тези в България. Настъпва моментът за удар от страна на полицията, при който са задържани 24 души. Паралелно са извършени обиски на 19 частни адреса и складове в Севиля, Кордоба, Малага, Мадрид, Валенсия и в близки по-малки селища. Открити са общо 15 737 килограма тютюн, който би струвал 2 717 348 евро, модифициран пистолет, 10 000 евро в брой, машини за пакетиране и везни. Проверява се дали три автомобила са с истински документи.