Испания е готова да изтегли войските си от Ирак

ЕС
17:45 - 25 Януари 2024
2102
Испания е готова да изтегли войските си от Ирак

Външният министър на Испания обяви, че испанските войски ще напуснат Ирак, когато правителството в Багдад поиска. Думите му предаде Анадолската агенция. 

Говорейки от Багдад след среща с иракския си колега Фуад Хюсеин, Хосе Мануел Албарес каза, че Испания е „готова да застане“ с Ирак във военни мисии срещу терористичната групировка Даеш/Ислямска държава и да подкрепя суверенитета на Ирак толкова дълго, колкото е необходимо.

Коментарите на Албарес дойдоха дни след като иракското правителство призова САЩ да изтеглят войските си. „Вярваме, че оправданията за международната коалиция приключиха“, каза премиерът Мохамед ал Судани пред Уолстрийт Джърнъл.

 Испанският външен министър, който е на близкоизточна обиколка за насърчаване на регионалната деескалация на израелско-палестинския конфликт, добави, че Испания е „изключително разтревожена от постоянните атаки срещу международни военни бази“, като призова те да бъдат спрени.

От средата на октомври 2023 г. коалиционните сили в Ирак и Сирия са били обект на повече от 150 атаки, според Пентагона. 

В Багдад Албарес също подчерта, че 88 страни подкрепят инициативата на Испания за мирна конференция за „прилагане на решение за две държави“.

„Имаме нужда от палестинска държава“, каза Албарес, като нарече хуманитарната ситуация в Газа „непоносима“ и призова за незабавно прекратяване на огъня.