Испания е по-безопасна от Великобритания

В страната има повече от 28 400 починали и над 272 000 заразени

Свят
12:01 - 28 Юли 2020
2583
Испания е по-безопасна от Великобритания

Премиерът на Испания Педро Санчес разкритикува решението на Великобритания да поставя под карантина всички завърнали се от Испания. Според Санчес части от страната му са по-безопасни от Обединеното кралство, информира АФП.

Испанският лидер защити Балеарските и Канарските острови, Андалусия и Валенсия - любими летни дестинации на британците. Той подчерта, че там има по-малко случаи на коронавирус в сравнение с Великобритания.

В интервю за частния канал Telecinco Санчес заяви, че по отношение на епидемиологичната ситуация на тези дестинации може би е по-безопасно от Великобритания.

Разпространението на коронавируса в Испания "не е равномерно", добави той и поясни, че 2/3 от новите случаи са само в два региона - Арагон и Каталуния, където регионалните власти призоваха жителите на Барселона и друг град да останат по домовете си.

По думите му Мадрид води преговори с Лондон, за да убеди британските власти да преразгледат мярката, която според тях не е балансирана.

Британските туристи са най-голямата национална група, която посещава Испания. През миналата година 18 милиона британци са посетили испанската държава.

Решението за налагане на карантина е голям удар за испанския туристически сектор, който представлява 12% от БВП и 13% заетост.

Ние ще продължим да работим с британските власти, каза Педро Санчес и добави, че в голяма част от страната епидемията е под контрол.

Случаите на коронавирус в Испания се утроиха през последните две седмици, като властите следят над 360 огнища.

Пристигащите от Испания във Великобритания трябва да се изолират за две седмици. Норвегия наложи подобни условия.

В Испания има повече от 28 400 починали и над 272 000 заразени.