Испания и Нидерландия пращат изтребители да пазят небето ни

Такъв тип учения и тренировки е имало и в миналото, уточни военният министър Стефан Янев

Политика
12:37 - 22 Януари 2022
3356
Испания и Нидерландия пращат изтребители да пазят небето ни

България ще приеме пет изтребителя “Юрофайтър” от Испания и два F-35 от  Нидерландия, които да пазят въздушното ни пространство. Това стана ясно от изказване на военния министър Стафан Янев пред журналисти.

Предните дни Испания и Нидерландия предложиха да изпратят на България изтребители заради ескалиращото напрежение между Русия и НАТО, след като Москва изпрати хиляди военни по границата с Украйна.

Подготовката на военно присъствие, демонстрацията на солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено при необходимост с български въоръжени сили. Разбира се, добре знаем и от години говорим какво е реалното състояние. Добре знаем, че има определени недостатъци. Там, където ги има и бъде преценено от военно-техническа гледна точка, ще бъдат компенсирани с такъв тип способности на съюзни държави от НАТО, обясни Янев.

Да, самолетите от Испания и Нидерландия са точно такъв тип самолети, които ще изпълняват задачата за охрана на българското небе, т.нар. съвместна охрана, коментира Янев. Той обясни, че става дума за ротация на испанските сили, за която Министерския съвет щял да вземе решение в понеделник, а пък ротацията на изтребителите от Нидерландия била планирана за април-май.