Испания посреща чуждестранни туристи от юни

Коалиционното правителство се стреми да ваксинира 70% от населението до края на лятото

Свят
11:21 - 28 Април 2021
1177
Испания посреща чуждестранни туристи от юни

Испания има за цел да отвори врати за чуждестранни туристи през юни по схемата за цифрови здравни сертификати за Covid, заяви държавният секретар по туризма в страната, съобщава "Гардиън".

Фернандо Валдес заяви пред срещата на върха на Световния съвет за пътувания и туризъм в Мексико, че програмата - при която туристите могат да покажат, че са били ваксинирани, тествани са отрицателни или наскоро са излекувани от вируса - ще се окаже "основополагаща за предлагането на сигурност на пътниците".

Валдес заяви, че Испания ще участва в пилотна схема за цифрови сертификати през май и ще бъде "готова да приеме посетители през юни". Той подчерта, че сертификатите "не са магическа пръчка".

Това е определена степен на сигурност, тъй като те ще позволят на туристите да пътуват, ако са ваксинирани, ако са получили отрицателен тест, въпреки че не са ваксинирани, ако вече са се възстановили от коронавирус.

Испания, която зависи от туризма с около 12% от своя БВП, е в четвъртата си вълна от пандемията. Към днешна дата коронавирусът е заразил 3 496 134 души в страната и е отнел 77 855 живота.

Усилията за ваксиниране на населението на Испания от около 47 милиона души се ускоряват, като се приложени 14 994 667 дози от ваксината, а 4 020 945 души вече получават и двете дози.

Коалиционното правителство на страната, водено от социалистите, заяви, че се стреми да ваксинира 70% от населението до края на лятото.

Новините за планираното възобновяване дойдоха, когато стана ясно, че преговорите за повторното отваряне на маршрутите за пътуване между Великобритания и Европейския съюз през летните ваканции ще започнат с Брюксел след дни.

Длъжностни лица работят по предложение за взаимно признаване на паспорти за Covid, които ще съдържат информация за ваксините, прилагани на притежателя и последните резултати от тестовете.

По-рано този месец Борис Джонсън заяви, че се надява да рестартира международните пътувания на 17 май. Страните от ЕС с големи туристически сектори настояват Европейската комисия да координира работата си с Лондон.