Испания ваксинира децата между 5 и 11 години

Здраве
19:05 - 27 Ноември 2021
2446
Испания ваксинира децата между 5 и 11 години

Ваксинацията на децата между 5 и 11 години в Испания ще започне веднага след като закупените от Европейския съюз ваксини бъдат доставени. Очаква се това да стане към средата на месец декември, обяви министърът на здравеопазването Каролина Дариас.

Статистиката показва, че в момента в Испания децата под 11-годишна възраст регистрират най-високата кумулативна честота на заболяването. Само до преди три месеца тя беше сред тинейджърите между 12 и 17 години, но в тази възрастова група вече 84 % са напълно ваксинирани.

Сега вниманието се насочва към по-малките деца, въпреки че според Испанското дружество по имунология ваксинацията им не е "спешна", заради високия брой ваксинирани сред останалите възрастови групи и заради по-лекото протичане на болестта при тях.

Председателят на дружеството Маркос Лопес Хойос препоръчва да се започне от деца с „проблеми с имунната система, хронично болни и страдащи от астма и алергии“. Те ще получават една трета от дозата за възрастни, тъй като клиничните изпитвания показват, че с по-малко количество се постига достатъчен имунен отговор.

Ефикасността на ваксината на Pfizer за деца от 5 до 11-годишна възраст се оценява на около 91%, след като са направени проучвания, че при 1305 ваксинирани деца само 3 са се заразили с Covid 19 след това.