Истанбул празнува прайда въпреки забраната и арестите

Правителството твърди, че е забранило събитието поради опасения за безопасността

Новини
17:16 - 02 Юли 2024
1949
Истанбул празнува прайда въпреки забраната и арестите

Полицията в Турция затвори части от Истанбул и задържа най-малко 15 лица за предполагаемо участие в забранения парад на гордостта в неделя, според защитници и медии.

Над 100 присъстващи празнуваха прайда въпреки репресиите, като смениха континентите - между "европейската" и "азиатската" част на града - за да избегнат полицията, а организаторите по-късно обявиха, че арестуваните са били освободени.

Правителството забрани прайда в неделя и обеща да попречи на „различни нелегални групи“ да провеждат събитието. Полицията работи със сила, затваряйки площад Таксим и авеню Истиклял, традиционното място на празненствата на прайда.

„Днес затворихте Истиклял, блокирахте всички пътища и площади, водещи към него.

Вие спряхте живота в цял един град”,

подигра се Истанбул Прайд на правителството в изявление, прочетено пред медиите и публикувано в социалните медии в неделя.

В отговор на забраната и действията на правителството организаторите преместиха събитието от европейската част на града в квартал Суадие от азиатската страна.

„Не разпознахме вашите абсурдни забрани“, се казва в изявлението на Истанбул Прайд. „За един ден сменихме континентите, купонясвахме до зори, организирахме се по улиците.“

Правителството под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган наложи строги ограничения на ЛГБТ общността през последните години. Последователните правителства от 2013 г. насам забраниха ежегодните тържества на Прайда в Истанбул, въпреки че участниците все още се срещат за събитието и често влизат в сблъсъци с властите.

Миналата година приблизително 113 души са били задържани от турската полиция за участие в прайда, според Human Rights Watch.

През 2022 г. полицията арестува над 350 души за участие в забраненото събитие. Правителството твърди, че е забранило събитието поради опасения за безопасността, същата причина, посочена за забраната на прайда в неделя.

През 2022 г. полицията арестува над 350 души за участие в забраненото събитие

„Полицията атакува Истанбул ЛГБТ марша и тази година. ЛГБТ маршируваха до Джихангир, пресичайки полицейска атака“, публикува базираната в Анкара група за защита на правата на ЛГБТ Kaos GL в X Twitter тогава. „373 ЛГБТ активисти бяха задържани и бяха освободени след една нощ в ареста.“