Истанбул с повече туристи за половин годината, отколкото населението на Ню Йорк

Броят на посетителите устойчиво нараства с всяка следваща година

Новини
17:12 - 16 Август 2024
910
Истанбул с повече туристи за половин годината, отколкото населението на Ню Йорк

Над 8,5 милиона туристи отчита турският град Истанбул за първата половина на годината, съобщи Daily Sabah, цитирайки Анадолската агенция.

Това представлява близо 8-процентен ръст в сравнение със същия период на 2023-та, показват официални данни на дирекцията за култура и туризъм. Освен това може да бъде сравнено с населението в американския мегаполис Ню Йорк (малко над 8 милиона*).

Броят на посетителите устойчиво нараства с всяка следваща година, става ясно от сравнение на цифрите и със същия период, но 2 години назад - през 2022-ра. Тогава градът е посрещнал 6,75 милиона посетители.

Според официалните данни, през месец юни почти ¾ от гостите на града са предпочели летище Истанбул, а останалите са използвали услугите на по-малката аерогара Сабиха Гьокчен. Най-голям е броят на идващите от Русия, следвани от САЩ и Германия.

Цифрите не са изненадващи на фона на цялостния ръст, който Турция отчита за първото полугодие.

Според официалните данни с 10,3% повече чужденци са посетили южната ни съседка.

В комбинация с пристиганията на т. нар. гастарбайтери, общият брой на стъпилите на турска земя за периода е достигнал 26,1 милиона, показват статистиките.

Това е още една причина за оптимизъм за сектор туризъм, смята изданието, особено на фона на оповестените 9 милиона души за първите 7 месеца, посетили средиземноморския курорт Анталия.

Целта пред турското правителство е в края на годината общият брой на пристигащите да достигне 60 милиона души, което пък да генерира приходи от $60 милиарда.

* В по-големия метрополитен Ню Йорк живеят над 22 милиона души.