Историческа визита: Чарлз и Камила на посещение в Куба (СНИМКИ)

Свят
08:30 - 25 Март 2019
1985
Историческа визита: Чарлз и Камила на посещение в Куба (СНИМКИ)

Принц Чарлз и съпругата му Камила пристигнаха на историческа визита в Куба, съобщиха световните агенции. Двамата поднесоха цветя на паметника на кубинския национален герой и публицист Хосе Марти на Площада на Революцията в Хавана. Чарлз и Камила са първите представители на британското кралско семейство, които от десетилетия насам посещават комунистическата страна, въпреки негодуванието на Съединените щати.

Кралската двойка е била помолена от британското правителство да добави Куба към своята обиколка сред бивши и настоящи британски колонии. Целта е да бъдат заздравени търговските и културните отношения между двете страни.

Световните агенции разпространиха любопитни снимки как синът на кралица Елизабет II е застанал на Площада на революцията, а зад гърба му се вижда портретът на един от ръководителите на кубинската революция Ернесто Че Гевара, превърнал се в знаме на крайната левица в цял свят.


Чарлз и Камила имат вечеря с кубинския президент Мигел Диаз Канел. Засега няма планове за среща на Чарлз с бившия лидер на Куба Раул Кастро, който сега е първи секретар на Кубинската комунистическа партия.


Според Крис Бенет, генерален директор на консултативното дружество Карибски съвет, в частен разговор принц Чарлз може да засегне въпросите за човешките права и политическата криза във Венецуела, основен съюзник на Куба. Но според експерта не би било уместно британският престолонаследник да прави публични изявления по тези въпроси, защото той не е политическа фигура.


Визитата ще има по-скоро културен характер. Знатната двойка вероятно ще има среща с музикантите от “Буена виста соушъл клъб“, ще посети училище за салса и ще присъства на балет.