Историческо постижение за Жирона, Барса е царят на късните обрати

Спорт
14:12 - 05 Януари 2024
2112
Историческо постижение за Жирона, Барса е царят на късните обрати

Испанската Ла Лига е доминирана почти изцяло от триото Барселона, Реал Мадрид и Атлетико Мадрид през XXI-ви век. През настоящата кампания Жирона опитва да развали този триумвират, като след изиграването на половин сезон е на второ място с равни точки с лидера Реал Мадрид.

В последния кръг каталунците дадоха още една заявка, че ще се борят за титлата в Испания, побеждавайки Атлетико Мадрид у дома в шоу, завършило 4:3 в тяхна полза.

По този начин тимът на Мичел събра 48 точки в своя актив. Така Жирона стана отборът с най-много точки в рамките на един полусезон в Ла Лига през XXI век, изключвайки Барса, Реал и Атлетико от тази класация.

До този момент с най-много точки след 19 кръга в Ла Лига през този век бе Реал Сосиедад, който през сезон 2002/2003 г. събра 43 точки, колкото имаше и Валенсия през следващата кампания. Двата тима завършиха съответно на второ и първо място в испанския шампионат.

Снощи Барселона спечели трудно гостуването си на Лас Палмас с 2:1 в двубой от 19-ия кръг на Ла Лига, като изоставаше в резултата след първото полувреме. След почивката обаче каталунците стигнаха до два гола, вторият от които падна от дузпа в добавеното време на мача.

Интересното е, че нито един отбор в Ла Лига не е спечелил повече точки от Барселона благодарение на голове в последните 15 минути на мачовете си през този сезон. „Блаугранас“ са спечелили 19 точки, вкарвайки голове след 75-ата минута от своите мачове в испанския шампионат.

На фона на това, само Селта и Алмерия са загубили повече точки от Лас Палмас, инкасирайки гол в последните 15 минути от двубоите си в Ла Лига. Тимът от Канарските острови е загубил 6 точки, допускайки подобни попадения.