Историк пред Lupa.bg: САЩ и ЕС ще оказват натиск върху Скопие

Политика
17:00 - 18 Януари 2022
4670
Историк пред Lupa.bg: САЩ и ЕС ще оказват натиск върху Скопие

Срещата между Кирил Петков и неговия северномакедонски колега Димитър Ковачевски мина под знака на добрия тон и добрите пожелания. Има добро положено начало, да видим какви плодове ще даде то, тъй като разговорите на всички наши държавници минават по този начин. Това заяви пред Lupa.bg историкът от БАН доц. Спас Ташев.

 „Снощи с приятели от Северна Македония гледахме репортажи на българските телевизии от 1996-1997 г., които отразяват нашите отношения. Звучаха толкова актуално, колкото и днес. Нищо не се е променило, дори се използва една и съща фразеология сега и преди. По времето на Петър Стоянов се говореше за пробив, за начало, също като днес“, сравни историкът.

Според него ще се оказва натиск върху Скопие от САЩ и ЕС. „Тези дни беше пусната фалшива новина от РСМ, че американското посолство работи заедно с българското правителство по признаване на македонското национално малцинство у нас. САЩ си дава сметка, че тази новина води до уронване на престижа на Вашингтон в очите на българите, тъй като такова малцинство няма. Поради това американската администрация излезе със съобщение, че подобно нещо не е разглеждано. Освен това парите, които Северна Македония похарчи, за да спечели свое лоби в САЩ, подтикна няколко американски сенатори, които не познават проблемите, да направят едно необмислено и глуповато изказване срещу България – а именно, че ще й налагат санкции. Оказа се, че подобно нещо изобщо не е обсъждано, защото това засяга ЕС, а не Щатите. Сложиха се изказвания и в устата на френския президент Макрон. Накрая той излезе с официално съобщение, че в рамките на френското председателство не се обсъжда среща по повод разширението на Западните Балкани“, посочи доц. Спас Ташев.

Според него заради всичко това Скопие смекчи своята позиция. „Самият факт, че отстрани Никола Димитров, който е автор и генератор на подобни изказвания и който се разпореждаше с фондовете за лобистка дейност на България, говори много“, допълни историкът.