Историк пред Lupa.bg: Вандалите, трошили наши домове в Македония, са изпратени от Белград и Москва

Русия и Сърбия не желаят Скопие да се реформира и да влезе в ЕС, заяви доц. д-р Спас Ташев

Балкани
18:00 - 21 Ноември 2022
4869
Историк пред Lupa.bg: Вандалите, трошили наши домове в Македония, са изпратени от Белград и Москва

Вандалските прояви срещу български културни домове и паметници няма да спрат. Те са провокирани от силите, които не желаят Северна Македония да се реформира и стане член на ЕС. Във външнополитически аспект това са Белград и Москва. Това заяви пред Lupa.bg историкът от БАН и ЮЗУ "Неофит Рилски" доц. д-р Спас Ташев.

„Провокациите не са изненада за нас, за в бъдеще ще има още такива. Дори и българските културни домове да не носят никакви имена, пак ще има хора, които ще са „недоволни” – пак ще бъдат подтиквани отвън.

Това, че има провокации, означава, че все още има хора с българско съзнание, защото именно това е механизмът за изграждането на новата идентичност – разрушаването на старата създава място за новата. Но някой в Скопие се страхува от нашите клубовете и това са тази част от управляващите, които отстояват чужди интереси. Много е вероятно полицията да знае, които са маскираните вандали, счупили стъклата на културния клуб в Охрид”, предположи историкът.

„Разбирането, че сме махнали ветото за началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС не е съвсем точно”, обясни доц. Ташев.

„На практика бе приета клауза за автоматично вдигане, когато Скопие изпълни определени условия. Тъй като това още не е станало, преговори няма и няма и да има. В същото време се разтоварихме от евроатлантическия натиск, който беше върху нас, и сега той е върху Скопие. С всяка една провокация нашите партньори от евроатлантическото пространство си дават сметка що за творение е нашата съседка и какви проблеми ще имаме, ако тя влезе нереформирана в ЕС”, каза още историкът.

В 2:00 ч. през нощта клуб „Цар Борис III” в Охрид бе нападнат с камъни от трима маскирани мъже.  Културният дом е с разбити прозорци.

Клуб „Цар Борис III” беше открит на 7 октомври сред скандирания от обидни думи срещу България – татари, фашисти, цигани, като срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския флаг. Македонските политици, както от управляващата коалиция, така и от опозицията, не осъдиха протеста, а определиха откриването на клуба като „провокация срещу македонската идентичност“.