Историк пред Lupa.bg: Властта повтаря грешките на БКП за Северна Македония

Политика
15:45 - 30 Октомври 2020
6242
Историк пред Lupa.bg: Властта повтаря грешките на БКП за Северна Македония

"Нашите управници повтарят грешките на БКП по отношение на Северна Македония. Те заявиха, че имаме обща история до 1944 г. Гражданите на Македония са част от нашата история, но казвайки, че общото ни минало е до 1944 г., ние се отказахме от тях. Оставихме ги на произвола на репресивната машина в Скопие. Явно днешната власт нищо не е научила от уроците на миналото". Това заяви пред Lupa.bg историкът и демограф от БАН доц. д-р Спас Ташев по повод позицията на нашето правителство, изразена чрез Екатерина Захариева, че „ще признаем македонския език и македонската идентичност, ако Северна Македония признае, че исторически те произтичат от български основи“.

„Тревожно е, че ние научаваме за такова решение от пресата. Още по-тревожно е, че научаваме от чуждата преса. Възниква големият въпрос как така нашите държавници приемат нещо, което противоречи на принципите в международните отношения, защото нито езикът е обект на международно признание, нито идентичността, която е променлива категория в Македония– днес я има, утре няма. Безспорно в Скопие има криза на идентичността. Ние настояваме да признаем македонската идентичност, без някой да го иска, е меко казано престъпление.  Още по-голямото престъпление е как без да се допитат до историците, до българския народ, нашите управляващи лансират подобна идея. Това слага кръст на вековните борби на българския народ за присъствието ни в Македония. Не отричам факта, че днес нейни граждани се чувстват македонци, не отричам факта, че тези граждани наричат езика си македонски. Но България никога не е оспорвала това. Ако ние признаем македонския език, ще отнемем правото на тези граждани на Северна Македония, които не са променили своето българско самосъзнание, да наричат езика си български. Ще имаме най-големият парадокс в историята: българи в Македония говорят македонски благодарение на нашата слепота“, коментира историкът.

„Дадохме предложение на българското правителство как да решим проблема, без да се засяга достойнството на македонската страна, но в същото време да се защити нашият национален интерес. Никой не ни обърна внимание. Чужди посолства са проявили по-голям интерес към нашата идея, отколкото нашата държава“, посочи доц. д-р Ташев.   

Той призова нашите управляващи да осъзнаят какво правят. Ние ще защитим националния интерес не чрез нашите мъртъвци герои, а чрез живите хора, които живеят там и имат човешки права, а България като тяхна родина е длъжна да им подаде ръка, а не да ги изоставя.