Италианските акции се сринаха след оставката на Драги

Страната се озова във вихъра на поредната политическа криза

Новини
12:56 - 21 Юли 2022
2091
Италианските акции се сринаха след оставката на Драги

Акциите на фондовите борси в Италия се сринаха, след като премиерът Марио Драги подаде отново оставка и страната се озова във вихъра на поредната политическа криза, най-очакваният изход от която са предсрочни избори през есента, предаде Ройтерс.

Основният индекс на фондовата борса в Милано FTSE MIB загуби 2,5 на сто спрямо вчерашния ден, а на годишна основа спадът му вече е 24 процента.

Италианският банков индекс, който е особено чувствителен по отношение на политическите турбуленции, потъна с 6,7 на сто, като "Интеза Санпаоло" (Intesa Sanpaolo) и "Уникредит" (UniCredit) загубиха по 7 на сто от стойността си.

"Хубавото в тази криза и, че започва на нива, на които инвеститорите вече са особено внимателни", казва Арно Жиро, шеф за икономическата стратегия в консултантската компания "Кеплер Шоврьо" (Kepler Cheuvreux). "Италианският спред вече е твърде голям, а цените на банковите акции са спаднали. ЕЦБ трябва бързо да представи инструмента си срещу дефрагментация, тъй като в противен случай италианските банки ще станат още по-слаби, отколкото са сега".