Италия е застрашена от огромна глоба

Европейската комисия може да наложи санкция от 3,5 млрд. евро

Новини
14:53 - 05 Юни 2019
1669
Италия е застрашена от огромна глоба

Правителството на Италия е в криза, а отгоре на всичко сега над него надвисват и нови проблеми от Брюксел: Европейската комисия откри процедура срещу Рим заради свръхзадлъжнялостта на страната, съобщава германският вестник Шпигел.

Дълго време EK наблюдаваше действията на Италия и ги остави без последствия, но изглежда търпението на Брюксел вече е изчерпано: Комисията задейства процедура, която заплашва правителството в Рим с тежки санкции и първоначална глоба от 3.5 млрд. евро.

Ако Италия не изпълни препоръките на ЕС за намаляване на дълга си, я грозят още по-тежки глоби. Ако Италия не изпълни препоръките на ЕС за намаляване на дълга си, я заплашват още по-големи санкции ЕК предприема тази стъпка, когато държава-членка наруши Пакта за стабилност и растеж на ЕС. Най-важният критерий - бюджетен дефицит от максимум 3% от БВП – се изпълнява от Италия. Но страната извършва други нарушения, превишавайки над 2 пъти допустимия според европейските правила държавен дълг. В италианския случай той е над 130% от БВП.

"Публичният дълг на Италия остава основен източник на уязвимост за икономиката. Съотношението на дълга на страната към брутния вътрешен продукт ще се повиши през 2019 и 2020 г., до над 135%, поради големия ефект на "снежната топка", увеличаващ се дълг, намаляващ първичен излишък и недостатъчно получени приходи от приватизация", се казва в доклада на ЕК. "Докато рисковете за рефинансиране остават ограничени в краткосрочен план, високият държавен дълг остава източник на уязвимост за италианската икономика", добавят от Комисията.

Според правилата, Рим ще трябва постепенно да намали тази планина от задължения. Но коалицията на дясната "Лига" и популистко Движение "Пет звезди" върви в обратна посока. Тя иска да намали данъците, да увеличи социалните разходи и да направи нови инвестиции. Според правителството в Рим това ще стимулира икономическия растеж до 1,5% годишно. През първото тримесечие на 2019 г. той бе едва 0,1%.