Италия и Франция предлагат нова система за мигрантите

Лидерът на "Лига" Матео Салвини, предупреди, че Париж не изпълнява обещанията си

Свят
11:28 - 19 Септември 2019
1235
Италия и Франция предлагат нова система за мигрантите

ЕС трябва да въведе нова автоматична система за прием на мигранти, спасени в Средиземно море. Това поискаха президентът на Франция Еманюел Макрон и италианският премиер Джузепе Конте, които се опитват да изгладят отношенията си, информират АФП и "Ройтерс".

"Европейският съюз не показва достатъчно солидарност с държавите, които първи се занимават с пристигащите, предимно Италия", заяви Макрон след разговори с Конте.

"Франция е готова да се разработи това в рамките на преразглеждането на Дъблинския регламент" под ръководството на Европейската комисия, поиска френският президент, като има предвид регулацията на ЕС, според която обикновено отговорната страна членка е държавата, в която жалбоподателят първо влиза на територията на ЕС.

При пътуването си от Северна Африка до Европа през Средиземно море мигрантите обикновено първо стигат до Малта и Италия, но двете държави се оплакват, че отговорността несправедливо е разпределяна. Рим отдавна се оплаква, че Италия сама трябва да се справя със стотици хиляди мигранти, които през последните години предприеха опасно пътуване към Стария континент, за да намерят по-добър живот. Казусът доведе до напрежение между Рим и Париж. Италия се оплаква, че френски неправителствени организации спасяват мигранти, а Франция след това не прави нищо, за да им помогне.

Но сега Макрон иска да постигне споразумение с Италия за разрешаване на спора.

"Подценявам това, което Италия преживява от 2015 г. Също понесе много недоразумения и несправедливости", каза френският лидер пред журналисти в Рим след разговори с Конте.

"Убеден съм, че е необходим автоматичен европейски механизъм за прием на мигранти", добави той.

Конте заяви от своя страна, че е получил подкрепата на Франция за система, която ще се занимава с разпределението на мигрантите, което означава, че Италия може да разчита на целия Европейски съюз автоматично да приема част от всички новопристигнали след спасяването им.

Президентът на Франция предупреди, че страните членки на ЕС, които отказват да вземат участие в схемата, трябва "сериозно да бъдат наказвани". Той не разкри подробности, но отбеляза, че въпросът ще бъде обсъден от вътрешните министри на ЕС.

"Въпросът за имиграцията повече не подхранва антиевропейска пропаганда", смята Конте.

Лидерът на "Лига" Матео Салвини, който през миналия месец напусна правителството на Италия, предупреди, че Франция не изпълнява обещанията си. Според него Конте действа наивно.