Италия обърна България на Евроволей 2019

Нашите останаха на трето място в групата с три победи и две загуби

Спорт
10:48 - 18 Септември 2019
1931
Италия обърна България на Евроволей 2019

Волейболистите на България допуснаха обрат и загубиха от Италия с 1:3 (25:22, 23:25, 21:25, 17:25) в последния си мач от група А на европейското първенство във Франция. С втората загуба в Монпелие отборът ни остана на трето място и продължава в следващата фаза на Евроволей 2019.

Двубоят започна силно за нашите, които дръпнаха със солидна разлика в точките. Волейболистите на Силвано Пранди удържаха положението под контрол, въпреки че "адзурите" се доближаваха на две-три точки. В решителните моменти накрая българите не се огънаха и взеха гейма с 25:22.

В началото на втората част играта бе равностойна, след което "скуадра" успя да се откъсне с минимална преднина. Нашите успяваха да настигнат съперника и се бориха до края, но късметът в ключовите елементи бе на страната на италианците, които изравниха за 1:1 гейма.

С началото на третия италианците значително подобриха играта си и поеха инициативата. От другата страна на мрежата имаше проблясъци, но усилията не бяха достатъчни, за да преодолеят италианците. След 19-ата точка "адзурите" се откъснаха и затвориха с по-голяма разлика, увеличавайки аванса си.

В четвъртата част продължи възходящото представяне на италианците, които отрано излязоха напред и не дадоха много възможности за противодействие на нашите. В края на гейма разликата намаля, но Италия си опече мача с 25:17 точки и 3:1 гейма.

Най-резултатен отново бе Цветан Соколов, който приключи с 22 точки (2 аса, 1 блокада), 11 точки добави Тодор Скримов (1 ас). С 10 точки приключи Светослав Гоцев (2 аса, 2 блокади). За Италия най-полезен бе Иван Зайцев с 21 точки (1 ас, 1 блокада), Османи Хуанторена добави 20 точки (1 блокада).

В осминафиналите българските волейболисти ще се изправят срещу втория от група С - Словения или Русия в Любляна. Съперникът ще стане ясен след изиграването на днешния мач между двата тима. Първият и вторият от група А остават във Франция, като ще играят срещу третия и четвъртия от група С.

Италианците ще имат утре директен сблъсък с домакина Франция за първото място в групата.

Италия - България 3:1 (22:25, 25:23, 25:21, 25:17)

Италия: Симоне Джанели, Иван Зайцев, Османи Хуанторена, Филипо Ланца, Симоне Анцани, Матео Пиано - Масимо Колачи-либеро
Резерви: Рикардо Сбертоли, Габриеле Нели, Олег Антонов, Даниеле Лавия, Роберто Русо, Давиде Канделаро, Фабио Балазо
Селекционер: Джанлоренцо Бленджини

България: Георги Сеганов, Цветан Соколов, Мартин Атанасов, Тодор Скримов, Светослав Гоцев, Виктор Йосифов - Теодор Салпаров-либеро
Резерви: Добромир Димитров, Венелин Кадънков, Николай Пенчев, Георги Петров, Теодор Тодоров, Алекс Грозданов - Петър Каракашев-либеро
Селекционер: Силвано Пранди