Италия обяви извънредно положение на остров Иския (СНИМКИ)

Мощно свлачище удари курорта, десетки останаха затиснати под купищата кал

Актуални новини
16:20 - 27 Ноември 2022
3837
Италия обяви извънредно положение на остров Иския (СНИМКИ)

Италианското правителство обяви днес извънредно положение на остров Иския срещу южния град Неапол, пострадал вчера от голямо свлачище, при което загина един човек, а около десет изчезнаха, предаде Франс прес.

На извънредното заседание на кабинета, каквото се свиква за въвеждането на извънредното положение, бе отпуснат и първи пакет от спешна финансова помощ в размер на 2 милиона евро, уточни министърът на гражданската защита Нело Музумечи.

На полуострова често се въвежда извънредно положение след земетресения, вулканични изригвания или бедствия, свързани с лошо време, тъй като този режим предвижда ускорена процедура за мобилизиране на финансови средства и ресурси на организации като гражданската защита за спешна намеса или създаване на центрове за настаняване.

Казамичола Терме, балнеокурорт с 8000 жители през зимата, разположен на остров Иския недалеч от Капри, пострада през 2017 г. от земетресение, което отне живота на двама души. В край на 19-ти век градчето било изцяло разрушено от много по-мощно земетресение.

Над 200 служители от гражданската защита и силите на реда все още издирват десетината изчезнали, а стотици доброволци продължават да разчистват улиците в курорта.

Останки от коли и автобуси, смазани от мощния поток от кал и камъни, се виждат навсякъде сред булдозерите, които проправят път за достъп до сградите, колите и магазините.

"Много ни боли, особено за хората, останали затиснати под купищата кал. Това е остров и ако не се познаваме наистина всички, то поне сме се виждали", заяви пред АФП на мястото 45-годишният местен жител Салваторе Лорини.

Свлачището е предизвикано от липса на поддръжка и превантивни мерки, "защото природата си е природа, имаше трус, но малко предварителни" мерки сигурно щяха да спасят живота на хора, смята Лорини, според когото би трябвало да се организира система, предупреждаваща за свлачища, по модела на службите за предупреждение за цунами.