Италия планира пакет от 14,5 млрд. долара за борба с инфлацията

Намалението на акцизите върху горивата на бензиностанциите ще бъде удължено

ЕС
11:58 - 04 Август 2022
1407
Италия планира пакет от 14,5 млрд. долара за борба с инфлацията

Италия планира да одобри нов пакет от помощи на стойност около 14,3 млрд. евро (14,5 млрд. долара), за да предпази фирмите и семействата от нарастващите разходи за енергия и потребителски цени, съобщиха правителствени служители.

Схемата, която е един от последните важни актове на напускащия министър-председател Марио Драги преди националните избори следващия месец, допълва около 33 млрд. евро, предвидени в бюджета от януари насам за смекчаване на последиците от високите цени на електроенергията, газа и бензина.

Проектопостановление, видяно от „Ройтерс“, показва, че Рим планира да удължи до четвъртото тримесечие на тази година срока на действие на съществуващите мерки, насочени към намаляване на сметките за електроенергия и газ за семействата с ниски доходи.

Предназначени да подпомагат финансирането на инициативи, вариращи от субсидии за слънчева енергия до извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения, тези такси обикновено съставляваха над 20 % от италианските сметки за енергия, преди правителството да започне да действа.

Сред множеството мерки правителството ще разшири обхвата на бонуса от 200 евро, изплатен през юли на италианците с ниски и средни доходи, и ще го включи в него и работниците, които досега не са го получавали, съобщи „Ройтерс“.

Намалението на акцизите върху горивата на бензиностанциите, което трябваше да изтече на 21 август, ще бъде удължено до 20 септември.

Рим обмисля също така да попречи на енергийните компании да правят едностранни промени в договорите за доставка на електроенергия и газ за домакинствата до октомври, според проекта.

Тъй като данъчните приходи са по-добри от прогнозите, финансирането на пакета няма да доведе до увеличаване на целевия публичен дефицит, който Рим потвърди миналата седмица на 5,6 % от националното производство през тази година.

Около 1,6 млрд. евро ще отидат за намаляване през втората половина на тази година на т.нар. данъчен клин - разликата между заплатата, която работодателят плаща, и тази, която работникът прибира вкъщи, като предимство ще имат служителите с годишен доход под 35 000 евро.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) изчисли, че през 2021 г. средностатистическият самотен работник в Италия е загубил 46,5 % от брутната си заплата под формата на данъци и социални вноски, което е петото най-високо съотношение от група от 38 развити държави.

За да подкрепи покупателната способност на възрастните хора, правителството ще отложи за четвъртото тримесечие на 2022 г. предвиденото за 2023 г. преизчисляване на пенсиите с 2%, което ще струва на държавната хазна около 2,4 млрд. евро.