Джорджия Мелони се приближава към премиерския пост в Италия

Правителството на Марио Драги се срина миналата седмица

ЕС
12:21 - 28 Юли 2022
5613
Джорджия Мелони се приближава към премиерския пост в Италия

Партията с най-много гласове в дясноцентристката коалиция на Италия ще избере министър-председателя, ако блокът спечели предстоящите избори, решиха партиите от алианса в сряда, поставяйки крайнодесния лидер Джорджия Мелони на първа позиция за премиерския пост, предава Ройтерс.

Правителството на Марио Драги се срина миналата седмица, отваряйки пътя за предсрочни избори на 25 септември, като проучванията сочат, че десният алианс е в добра позиция да спечели вота.

Изборът на кандидат за министър-председател предизвика напрежение в блока, който включва "Лига" на Матео Салвини, "Форца Италия" на Силвио Берлускони и "Италиански братя" на Мелони, която в момента е най-популярната партия в коалицията.

Италианските вестници съобщават, че Берлускони се е притеснявал, че перспективата Мелони да поеме властта ще възпре умерените гласоподаватели, предвид постфашистките корени на нейната партия.

Сделката обаче потвърждава традиционно правило в рамките на блока.

"Коалицията ще предложи на президента на републиката за премиер кандидата, посочено от партията с най-много гласове", се казва в изявление на дясноцентристките партии след среща на техните лидери.

Партията на Мелони събра само 4% на изборите през 2018 г., но сега се смята, че ще спечели повече от 23%, което я прави най-голямата партия в Италия пред основната лявоцентристка формация " Демократическата партия" (ДП).

Миналата седмица Мелони заяви, че Италия ще продължи да изпраща оръжие на Украйна и ще подкрепи Киев във войната му срещу Русия, ако консервативният блок спечели предстоящите национални избори.

В случай на победа Мелони може да посочи и някой друг от своя лагер, ако реши.

Съгласно избирателния закон на Италия 36% от парламентаристите както в горната, така и в долната камара се избират на базата на мажоритарния принцип, а останалите се избират чрез пропорционално представителство въз основа на отделни партийни листи.

Тази смесена система облагодетелства партиите, които създават съюзи, за да избегнат размиването на подкрепата за тяхното политическо семейство.