Италия под тревога заради „трета вълна“

Драги призова политиците да „понижат тона“ в полемиките за разпространението на заразата

Свят
16:11 - 24 Февруари 2021
2124
Италия под тревога заради „трета вълна“

Правителството на Марио Драги вдигна на практика Италия под тревога заради надигащата се в страната трета опасна вълна на коронавирусната зараза.

Като за да бъде спряна и ограничени погубните последствия от нея кабинетът реши да бъдат обособени „микро червени зони“ с максимални рестриктивни мерки. В същото време въпреки надеждите и сигналите за разхлабване на мерките, остават затворени като досега кината, театрите, залите за фитнес, плувните басейни и други публични места. А по всичко личи, че ще остане химера обявеното за пети март откриване най-после на ски-сезона в зимните курорти.

Повод за вдигнатата от кабинета тревога даде драматичното развихряне през последните няколко дни на „Ковид-19“ в намиращия се източно от Милано голям индустриален център Бреша. Там напоследък върлува преди всичко британският щам на коронавируса, като местата в отделенията за интензивна терапия вече са кът и тежко болни пациенти се пренасочват за лечение в болници наа съседни градове.

Като според здравните власти опасното огнище в Бреша, което може да подпали цялата област Ломбардия и да се прехвърли в съседните региони Венето и Емилия Романя, било лумнало в детски ясли и на два купона за рождени дни с десетки гости. Та заради тази непредпазливост, гарнирана яко с безотговорност, Бреша и околностите най-вероятно ще бъдат обявени за първата „микро-червена зона на Италия“.

Заедно с обявяването на новите рестриктивни мерки за борба с „Ковид-19“, Марио Драги призова политиците да „понижат тона“ в полемиките покрай разпространението на заразата. В същото време премиерът смята, че важните решения за борба с нея трябва да бъдат гласувани от Парламента, а не за тях да бъде „виновно“ като досега само правителството.

Перспектива, която ако бъде одобрена, на практика ще политизира в положителен смисъл вземането на мерките, правейки ги дело не само на управляващата коалиция, а на целокупната политическа класа. И която перспектива според анализаторите означава, че за съжаление тези мерки ще стават все по непопулярни и непопулярни.