Италия помага във възстановяването на катедралата в Одеса

ЕС
14:48 - 11 Август 2023
1941
Италия помага във възстановяването на катедралата в Одеса

Италия привлича експерти от два италиански музея във възстановяването на катедралата в Одеса, пострадала тежко при руски обстрел в нощта на 23 юли, съобщава сайтът на италианското правителство, цитиран от БТА.

В нощта на 23 юли руските бомбардировки нанесоха сериозни щети на една от сградите, символизиращи културната и религиозната история на Одеса и Украйна: голямата православна катедрала "Преображение Господне", основана през 1794 г. и възстановена през 2005 г. след разрушаването от СССР през 1936 г., се казва в текста на съобщението.

Също така в памет на дългата и много богата история на обмен между Одеса и италианската култура, накарала италиански архитекти да проектират плана на града и най-представителните сгради в него в края на XVIII в., италианското правителство привлича две от най-авторитетните културни институции в Италия - "Миланското триенале" и "Музеят на изкуствата на 21 век" в Рим с цел да събере най-добрите икономически, технически и културни сили, способни да допринесат за възстановяването на катедралата в Одеса.

Традицията на италианските школи по реставрация днес се предоставя на разположение на проекта за възстановяване на стените и фреските на катедралата, поразени от руските бомби, като по този начин се отбелязва вековното приятелство между два народа и ефективното възраждане на града.