Италия предложи план за прекратяване на войната

Андрей Руденко подчерта, че Русия ще обяви отговора си, когато е готова

Русия
16:13 - 23 Май 2022
3163
Италия предложи план за прекратяване на войната

Русия е получила мирния план, предложен от Италия за край на военния конфликт в Украйна и в момента го проучва. Това заяви в понеделник руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, цитиран от Фигаро.

Руденко подчерта, че Русия ще обяви отговора си, когато е готова.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо обяви в петък, 20 май, че страната му е предложила на ООН сформирането на "международна група за улесняване на преговорния процес", за да се опита да постигне "стъпка по стъпка" прекратяване на огъня в Украйна.

Подробностите около този план не са публикувани, но според италианския всекидневник La Repubblica, документът, представен в ООН и изготвен от дипломати от италианското министерство на външните работи, предвижда четири етапа:

1 прекратяване на огъня в Украйна и демилитаризация на фронта под надзора на ООН;

2 преговори за статута на Украйна, която ще влезе в ЕС, но не и в НАТО;

3 двустранно споразумение между Украйна и Русия за Крим и Донбас (тези спорни територии биха имали пълна автономия с право да гарантират собствената си сигурност, но биха били под украински суверенитет);

4 сключването на многостранно споразумение за мира и сигурността в Европа, с основна цел разоръжаване, контрол над въоръженията и предотвратяване на конфликти.

В неделя руският преговарящ Владимир Медински заяви, че Русия е готова да възобнови мирните преговори с Украйна, като допълни, че за тяхното спиране е отговорен Киев. Преди ден украинският президент Володимир Зеленски на свой ред подчерта, че войната може да бъде прекратена само чрез "дипломатически" средства.