Зеленски подписа закон за конфискация на имуществото на подкрепящите войната

Русия
11:40 - 23 Май 2022
2538
Зеленски подписа закон за конфискация на имуществото на подкрепящите войната

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закон, с който ще се опрости процедурата за конфискация на имуществото на руснаците, засегнати от санкциите.

С този закон се установяват нов вид санкции под формата на събиране на имущество, принадлежащо на физически или юридически лица, както и активи, с които те могат да се разпореждат пряко или косвено, в полза на държавата. 

„Процедурата за идентифициране и конфискуване на имуществото на санкционирани лица, които по един или друг начин подкрепят агресията на окупаторите срещу Украйна, ще позволи бързо и ефективно да се попълни украинския бюджет за сметка на враговете", заяви държавният глава на Украйна, цитиран от УНИАН.

Всъщност Върховната Рада гласува този закон на 21 април. Но президентът Зеленски го върна с допълнителни предложения за преразглеждане.  

Както отбелязва ръководителят на Националната агенция за борба с корупцията на Украйна Александър Новиков, приемането на този закон ще позволи, например, да се конфискуват активи, възлизащи на милиарди, принадлежащи на бившия депутат и кмет на Путин Виктор Медведчук.