Италия спаси близо 750 мигранти край бреговете си

Новини
07:58 - 24 Март 2023
1337
Италия спаси близо 750 мигранти край бреговете си

Италианската брегова охрана спаси около 750 мигранти при две отделни операции край южното крайбрежие на страната, съобщава "Ройтерс".

Това се случи часове, след като най-малко петима души загинаха, а 33 изчезнаха в морето при опит да влязат в Италия от Тунис.

По данни на бреговата охрана около 295 души са били спасени от рибарска лодка, забелязана на 167 км от крайбрежието на източния регион Калабрия, а други около 450 са били спасени от друг риболовен кораб на 185 км източно от Сиракуза в южна Сицилия.

Три товарни кораба и патрулна лодка от граничната агенция на ЕС "Фронтекс" са се включили в спасителната операция.

Спасителните акции на мигранти в морето край Италия се оказаха в центъра на вниманието след корабокрушението на 26 февруари край бреговете на Калабрия, при което най-малко 88 души загинаха, а над 10 все още са в неизвестност.

Лодката е била забелязана преди да потъне, но полицейските кораби не са успели да я достигнат поради лошото време. Благотворителни организации и опозиционни политици питат защо вместо това не са били използвани корабите на бреговата охрана, които са по-добре оборудвани за открито море.