ИТН: Петков искаше да направи Кирил Ценкин шеф на НСО

Зам.-министърът бил приятел на татко Петко

Новини
11:38 - 05 Април 2024
1701
ИТН: Петков искаше да направи Кирил Ценкин шеф на НСО

Съпредседателят на "Промяната" Кирил Петков е искал да направи Кирил Ценкин шеф на Националната служба "Охрана". Двамата се познават, защото Ценкин е приятел на бащата на Петков Петко, разказа Тошко Йорданов.

"Вчера стана ясно, че Кирил Петков е искал приятелят на баща му да е министър в служебния кабинет, който да отговаря за изборите. Ценкин - това е приятелят на бащата на Кирил Петков. Когато бяхме ние с тях в кабинет, той му беше бодигард и искаше да го направи и шеф на НСО. Имаха доста смешен разговор с президента Радев, който му обясни, че в йерархията няма как да прескочи военизирана структура, но Кирил Петков не знае генерал, майор и капитан къде стоят", каза шефът на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов след консултацията при президента Румен Радев за състава на служебното правителство.

Вчера вътрешният министър Калин Стоянов разказа, че Кирил Петков е ходил в кабинета му и е настоявал Ценкин, който към момента е заместник на Стоянов, да бъде назначен за ръководител на изборния щаб за местния вот, но Стоянов му отказал, тъй като практиката е поста да се заема от главният секретар на МВР.

Депутатите изчакваха във фоайето на президентството колегите им да излязат по групи и всеки да застане пред медиите за въпроси

Според Йорданов отговорността за кабинета е на служебния премиер и на ПП-ДБ, тъй като те са гласували за промените в конституцията и за Димитър Главчев начело на Сметната палата. "Процесът, който доведе до г-н Главчев, те го задвижиха, така че политическата отговорност е тяхна", коментира депутатът на Слави Трифонов.

На въпрос дали изборите ще бъдат честни с това правителство той отговори: "В България честни избори не знам кога е имало. Имало е малко по-честни, имало е и много по-нечестни. Тези не знам от кои ще бъдат".