Ивайло Мирчев: България трябва да говори с Ердоган, за да има газ за зимата

Чирен не е пълен, колкото хранилищата в Германия, но е по-пълен, отколкото в същия момент в предишни години, заяви още депутатът от ДБ

Новини
10:57 - 31 Юли 2022
5546
Ивайло Мирчев: България трябва да говори с Ердоган, за да има газ за зимата

Възобновяването на доставките от „Газпром“ няма да ни решат проблема и синьото горива няма да е по-евтино, заяви Ивайло Мирчев от „Демократична България“. Не е вярно, че газ в България няма, убеден е депутатът.

От 26 Април, когато „Газпром“ едностранно спря доставките на газ за България, не е спирало газоподаването за бизнеса в нито една секунда, в нито един момент. Не само това – Чирен не е пълен, колкото хранилищата в Германия например, но е по-пълен, отколкото в същия момент в предишни години“, подчерта Мирчев.

Според него „Газпром“ не е решение, защото в момента Русия спира доставките на държави с дългосрочни договори, които плащат в рубли. Той уточни, че доставките на синьо гориво в следващите месеци вече ще зависят от служебното правителство.

Това беше причината ние да искаме да има правителство спокойно правителство, нормално, за да може то да води преговори с редица държави, защото трябва да си кажем честно – в момента, за да има България газ за зимата, трябва да се говори с Ердоган например. Дългосрочните договори не се правят за месец, месец и половина никъде по света“, коментира пред Би Ти Ви Мирчев.