Ивайло Вълчев е избран за зам.-шеф на делегацията в парламентарен комитет ЕС-СМ на ЕП

Новини
13:35 - 04 Октомври 2024
3455
Ивайло Вълчев е избран за зам.-шеф на делегацията в парламентарен комитет ЕС-СМ на ЕП

Вчера, в Европейския парламент на учредителното събрание на Съвместния парламентарен комитет ЕС-Северна Македония, българският представител от „Има такъв народ", Ивайло Вълчев беше избран за зам.-председател на делегацията. Вълчев беше единодушната кандидатура на групата на Европейските консерватори и реформисти за ръководния пост на делегацията и беше избран с акламации от своите колеги.

Делегациите на Европейския парламент (ЕП) са официални групи от членове на ЕП, които поддържат и задълбочават отношенията с парламентите на държави, региони или организации извън ЕС. По този начин делегациите служат като основна връзка на Парламента с други законодателни органи- както в ЕС, така и извън него. Всички делегации имат една и съща структура: един председател и двама заместник- председатели, които се избират от членовете на делегацията. В делегацията в Съвместния комитет ЕС-Северна Македония за председател бе избран хърватинът Карло Реслер от групата на ЕНП, със заместници Ивайло Вълчев и хърватската социалистка Биляна Борзан.

Делегациите организират междупарламентарни заседания с избрани представители от държави извън ЕС. Обикновено тези заседания се провеждат на равни интервали от време, в зависимост от вида на делегацията, и на различни места: за едно заседание членовете на ЕП пътуват до друг парламент извън ЕС, а за следващото - домакин е Страсбург или Брюксел. Делегацията в Съвместния парламентарен комитет ЕС-Северна Македония е от особено значение за българските национални интереси, тъй като през този механизъм за парламентарна дипломация може да бъде следен прогресът (или липсата на такъв) на Скопие в процесът по присъединяване към ЕС.

„Ще направя всичко, което е в моите правомощия, за да защитавам българския национален интерес всеки път, когато тази делегация се събира. Независимо дали се събираме в Страсбург, Брюксел или Скопие, ще настоявам колегите от Северна Македония да спазват стриктно договора за приятелство и добросъседство с България. Пътят на Северна Македония към Брюксел минава през София. ", заяви след избирането си Вълчев.

Парламентарната дипломация е неразделна част от по-широките отношения на ЕП и ЕС с държавите извън Съюза.