Иван Бакалов: Путин се изравни с Ким Чен Ир

Навлизането на руски войски в Украйна е началото на края на руския президент

Коментар
08:19 - 28 Февруари 2022
6634
Иван Бакалов: Путин се изравни с Ким Чен Ир

Путин изгуби уважение и се прояви като лъжец. Вдигна авторитета на американския президент, който съобщаваше неколкократно, че Русия ще нахлуе в Украйна. Путин отричаше и дори се шегуваше да му докладват кога Русия е влязла в Украйна. Ако преди е приеман от мнозина като прагматик и търпелив лидер на една от суперсилите, сега си създаде образ на непредвидим авантюрист или на човек с психически проблеми. Изравни се с Ким Чен Ир.

Навлизането на руски войски в Украйна е началото на края на Путин. Той няма полезен ход. Какво ще прави като превземе Украйна? Ще назначи губернатор? Ще убие Зеленски? Ще го съди? Ще сложи марионетно проруско правителство? С нито едно подобно начинание няма да има перспектива за дълго управление и траен мир. Путин сам влезе в капан, който си изработи и към който го подтикваха и от Запад, и среди около него.

Създават се антивоенни настроения и в Русия, заради загубите на руски войници, изолацията на страната и на руснаците по света. Подобно беше с Милошевич и сърбите. В самата Русия интелектуалци, бизнесмени и елити, които довчера са подкрепяли Путин явно или негласно, занапред ще се дистанцират от него.

Декларациите на музиканти, артисти и спортисти против войната не вещаят светло бъдеще и единна Русия. Надписите против войната в магазините „Берьозка“ не са само търговски трик.

Ако довчера Русия е приемана със съчувствие или с разбиране в различни среди по света заради политиката на Запада срещу нея, сега кръгът на подкрепящи се стеснява. Онзи генерал, командир на военноморския флот на Германия, който подаде оставка и заяви, че към Путин политиката е неправилна и той заслужава уважение, сега вече е с етикета жалък путинист.

Путин злепоставя всички онези политически среди, политици или държави по света, които разчитаха на него като контрапункт на САЩ и опитите им да бъдат господар на света.

Сега как да оправдаят нахлуването му в друга държава? Който се опитва да прояви някакво разбиране към Русия или да сочи мотиви за нападението, автоматично си печели квалификацията путинист, защитник на луд диктатор и т. н.

В България и без друго имаше слепи поклоници на Путин, а срещу тях истерични русофоби, които с повод и без повод наричат всеки втори българин путинист, русофил, мурзилка и национален предател. Ходът на Путин им даде основания да нападат с нова сила всеки у нас, който се опитва да е критичен с нещо към политиката на НАТО, ЕС или САЩ, дори и да не одобрява Путин. Онези, които го наричаха Путлер, тържествуват и назидават гръмогласно колко са били прави.

* Коментарът на журналиста Иван Бакалов е публикуван във фейсбук. Заглавията са на Lupa.bg