Иван Демерджиев: Има съмнения за полицаи, замесени в трафик на мигранти

Ще започнат наказателни производства, заяви вътрешният министър

Политика
08:03 - 02 Септември 2022
3218
Иван Демерджиев: Има съмнения за полицаи, замесени в трафик на мигранти

Мигрантският натиск намалява по малко. Цяла седмица интензивно се работи с каналджиите. По отношение на тях сме обявили война. С цялата сила на полицията събрахме информация от всички служби, имащи отношение към този въпрос. Направихме списък с лицата, занимаващи се с тази дейност и цяла седмица се работи активно с тях.

Това заяви служебният вътрешен министър на брифинг в Елхово.

Малко по-късно днес се очаква той и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов да инспектират границата с Турция.

Той обясни, че мигрантския натиск е бил около 1000 души, върнати на ден, а за изминалото денонощие те са малко над 500.

"Военните се включиха като се създадоха допълнителни патрули, подсилиха се силите в „Гранична полиция“, координират се взаимно и работят заедно екипите на „Гранична полиция“ и военните под координацията и ръководството на „Гранична полиция“. Обсъдихме и предприехме мерки по правене на пътищата в района, тъй като това дава мобилност на екипите и възможност да работят", заяви още служебният вътрешен министър.

Демерджиев допълни, че ще продължат да осигуряват допълнителна техника, включително дронове.

"Засилихме контакта с турска страна и днес в 14 часа предстои среща между зам.-министъра на вътрешните работи на България и Турция. Изключително много разчитаме помощта от турска страна да се засили и да се обърне внимание на този проблем по-сериозно. Разговорите ще бъдат да се уплътни зоната от турска страна, тъй като там се събират огромно количество мигранти и когато се събират на големи групи затрудняват работата на нашите гранични полицаи и силите на Министерството на отбраната", каза той.

„Към момента имаме над 350 човека по заявка на МВР, които усилват охраната на държавната граница с наша готовност до още седмица да станат над 500 души“, обясни служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

"Преодоляването на това съоръжение (б.р. оградата с Турция) става за минути със стълби и най-често това правят миграните. Не си представяйте, че те минават през определени дупки в защитното съоръжение", заяви Демерджиев.

Той добави, че тези стълби се поставят най-често на стволове на дървета и за две минути успяват да преодолеят заграждението.

"Текат вътрешни проверки. Имаме няколко случая, по които „Вътрешна сигурност“ работи особено активно. Събрали сме всички данни и от ДАНС, и от всички служби за случаи, за които имаме съмнения, че са замесени наши полицаи. Работим по тези случаи. Ще има рокади, ще има лица, по отношение на които ще се предприемат и наказателни производства", каза Демерджиев.

По думите му става въпрос за служители на МВР в регионалните дирекции на „Гранична полиция“.