Иван Демерджиев поиска единна политика за външните граници на Европа

МВР организира международна конференция на тема „Ефективно управление на външните граници на ЕС“

Политика
14:47 - 02 Февруари 2023
1357
Иван Демерджиев поиска единна политика за външните граници на Европа

Европа трябва да има ясна и единна политика за начина, по който да опазва външните си граници. Това посочи вътрешният министър Иван Демерджиев, цитиран от пресцентъра на МВР, по време на международна конференция в София на тема „Ефективно управление на външните граници на ЕС“.

По думите на Демерджиев охраната на външните граници е обща отговорност, която следва да бъде осъзната и поета от всяка държава членка.

Фокус на форума, който се провежда днес в София и е организиран от МВР, е поставен върху защитата на външните граници на ЕС като ключов приоритет за предотвратяване на увеличаващата се нелегална миграция, вторичните движения и наред с това - борбата с контрабандата на мигранти.

В конференцията участва министърът на вътрешните работи на Румъния Лучиан Николае Боде. Видеообръщение към делегатите отправи министърът на вътрешните работи на Италия Матео Пиантедози. В събитието се включиха 63-ма участници, представители на 25 държави членки на ЕС и асоциирани към Шенген страни, агенциите Фронтекс, Европол и EU-Lisa.