Иван Гешев : Аз съм български ястреб

Актуални новини
13:59 - 04 Март 2020
1870
Иван Гешев: Аз съм български ястреб

"Няма голям, малък брат - има държавни интереси, интереси на българската икономика. Някъде четох, че съм американски ястреб. Ако въобще мога да кажа, че съм ястреб - аз съм български ястреб. За мен е определящо дали си българин и обичаш родината си, и чак след това какво отношение имаш към някакви други страни". 

Това заяви днес главният прокурор Иван Гешев в интервю пред БНР. 

"Не мога да приема да обичаш някаква друга страна повече от своята, аз обичам страната си. Трябва да защитаваме националния си интерес. Завършил съм паралелка със засилено изучаване на руски език, слушам руска музика, разбирам много добре руски език, но това няма никакво значение, мен ме интересува българският национален интерес", коментира още той в отговор на въпроса защо толкова му се дразнят "умните и красивите".

"Факт е обаче, че определени хора защитават определени интереси, които не съвпадат с интересите на гражданите. И това е нормално, защото техните клиенти им плащат, аз не обвинявам", каза той по адрес на адвокатската организация, която се срещна с президента и отправи становище за конституционни промени срещу прокуратурата.

"Те се опитват на мен да ми забранят да изказвам лично мнение и ми говорят за права на човека. Едно НПО, които е ясно кои са хората вътре, са присъствали вътре, изготвили подробно становище, да стане прокуратурата безвредна, безопасна и нефункционираща. За мен това е наглост", беше мнението на Гешев.

Той направи сравнението, че това е все едно двете страни в един боксов мач на единия да не му харесва стила на единия боксьор и да поиска да му вържат ръцете. "Българският главен прокурор, каквото и да говорят анархо-либералните кръгове, че е една всевластна фигура, която в реално време контролира всичко и всички маршируват под строй, това не е истина. Това е пропагандна теза", категоричен беше обвинител номер едно.