Иван Гешев: Килия доживот за пияни и дрогирани убийци на пътя

Новини
14:27 - 12 Май 2020 (обновена)
2745
Иван Гешев: Килия доживот за пияни и дрогирани убийци на пътя

Доживотен затвор или наказание между 15 и 20 г. лишаване от свобода да бъдат наказвани пияните, и дрогираните шофьори, които умишлено убият човек на пътя.

Това предлага главният прокурор Иван Гешев. Той е запознал със своето експертно предложение премиера Бойко Борисов, шефката на парламента Цвета Караянчева и лидерите на парламентарните групи.

Същото наказание грози и шофьорите, които убият човек на пътя, но са без книжка или карат със скорост над 50 км от разрешената. Най-тежкото наказание ще получават водачи, които са причинили смърт умишлено и са шофирали автомобила с алкохол над 2 промила.

Изложенията на Гешев оповести говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя посочи, че не винаги наказанията, които се дават за причиняване на смърт на пътя, съответстват на високата обществена опасност и не гарантират справедливост за пострадалите. Подобен тип престъпления те квалифицират като причиняване на смърт по непредпазливост.

В полза на държавата да се отнемат автомобилите, независимо чия собственост са, като това да е задължително, ако се кара с алкохол в кръвта над 1.2 промила. Милева заяви, че Гешев е дал указания при дела за умишлени престъпления по транспорта да се иска запор върху превозното средство. Съставена е и работна група, която ще анализира съдебната практика по транспортни престъпления, за да бъде сезиран ВКС за тълкувателно решение.

По-сурови наказания, когато някой кара пил или под влияние на наркотици, каза още Милева. Сегашните наказания невинаги съответствали на обществените очаквания и не гарантирали справедливост за пострадали или наследниците им.

Анализ показва, че основните причини за многото катастрофи е именно употребата на алкохол, наркотици, карането без книжки и с превишена скорост. Расте и броят на разследванията. Ако през 2015 година са се водили 90 дела, то 4 години по-късно те вече са 3000.