Иван Гешев се срещна с нападнати от националисти

Новини
11:25 - 12 Ноември 2021
1372
Иван Гешев се срещна с нападнати от националисти

Иван Гешев се срещна с представителки на “Рейнбоу Хъб”, чийто клуб беше нападнат от хората на Расате.

Главният прокурор на Република България Иван Гешев се срещна с представителки на “Рейнбоу Хъб”, чийто клуб беше нападнат и потрошен от членове на Български национален съюз “Нова демокрация” на Боян Расате. На срещата присъстваха и заместник-главните прокурори. Беше обсъдена необходимостта от законодателни реформи за преследване на престъпления от омраза.

Гешев обяви, че след сформирането на 47-ото Народно събрание, прокуратурата планира да представи пакет от експертни предложения за промени в Наказателния кодекс. Той обсъди и нападението на клуба на “Рейнбоу Хъб”, като подчерта, че подобни деяния, освен че са с криминален характер, са и несъвместими с принципите за защита на правата на човека в държава - членка на ЕС.

В същото време Софийският апелативен съд увеличи паричната гаранция на задържания след нападението кандидат за президент Боян Расате от 1000 на 5000 лв. Според съдиите има вероятност той да извърши ново престъпление. Те не приеха доводите на СГС, според които паричната гаранция от 1000 лв. се налага, за да може Расате да проведе кампанията си за изборите.