Иван Лечев разказа какво точно се е случило с Кирил Маричков в Селановци

През годината рок легендата е имал няколко подобни инцидента, споделя китаристът

Актуални новини
21:13 - 12 Октомври 2024
16678
Иван Лечев разказа какво точно се е случило с Кирил Маричков в Селановци

„Загубихме голям човек. Кирил Маричков е свързан с мен от малък. Неговият вуйчо беше най-добър приятел на баща ми. Душата ми се къса, но никой не беше до него на сцената, за да предотврати този ужасен инцидент.“

Това каза Иван Лечев, китаристът на супергрупата "Фондацията", който е бил с Маричков в деня на смъртта му. Певецът, музикант и композитор почина вчераслед падане от сцената във врачанското село Селановци.

Музикантите от "Фондацията" са били специални гости за откриването на традиционния фестивал "Кукурузени усмивки", провеждан като част от събора на селото.


"Накратко казано Кирил просто падна от сцената. Ние всички си мислим, че той получи нещо всъщност, защото начинът, по който падна беше без никакъв жест на самосъхранение. По принцип човек, който тръгва да пада отнякъде, ще протегне ръце да се запази, ще направи нещо. А той просто падна", разказа Лечев.

Сигналът на тел. 112 е подаден около 18.45 часа. Въпреки че екипът на Спешна помощ е пристигнал от Оряхово за 7 минути, лекарите не успяват да спасят живота на Маричков и той издъхва в линейката. В края на октомври той трябваше да празнува 80-годишния си юбилей.

"Аз не съм спал цяла нощ да мисля какво можехме да направим. Всички бяхме наоколо, но никой от нас не беше достатъчно близо да може някак да го задържи, да го поеме. Той падна на земята буквално на лицето си от височина от метър и половина от сцената с целия си ръст. Никой не може да оживее от такова нещо. Душата ми се къса, но никой не беше достатъчно близо, за да направи каквото и да било", добави Иван Лечев.

По думите му преди концерта Кирил Маричков е бил добре.

"Точно преди това да се случи, аз отидох до колата си, за да си взема нещо, а той говореше с Дони. След което всички казаха, че Кирил се спънал в едни калъфи от моите инструменти и оттам е тръгнал към далечния край на сцената по неясни причини. И там е паднал. Аз всъщност не видях самото падане, аз го видях вече паднал. Каквото и да ни стане ясно, няма да го върне. А това е огромна загуба за цялото ни общество и за цялата ни музика. И като личност, и като музикант, Кирил беше един изключително голям човек", сподели китаристът.

По думите му през годината Маричков е имал няколко подобни инцидента.

„Аз още не мога да го асимилирам, трябва задължително нещо да направим, за да почетем този голям човек. Той през последната година имаше няколко такива инциденти, говорихме, че вече е време да слезе от сцената. Но той казваше, че не иска, защото е негово призвание. За съжаление той си отиде именно там“, обясни Лечев.

Той добави и че Маричков не е искал много да се говори за концерта по случай юбилея му.

„За нещастие се оказа прав. Мисля, че страната ни има нужда от човек като Кирил Маричков“, каза още Иван Лечев.