Иван Нейков пред Lupa.bg: Ковид добавките не са пенсия, объркахме хората

Коментар
14:06 - 10 Януари 2022
6038
Иван Нейков пред Lupa.bg: Ковид добавките не са пенсия, объркахме хората

Lupa.bg потърси за коментар по последните пенсионни новини директорът на Балкански институт за социална политика и бивш социален министър Иван Нейков. По думите му относно това, че много пенсионери през януари са получили по-малка пенсия от декември, той е категоричен, че няма намаляване на пенсиите затова хората не бива да се тревожат. 

"Проблемът идва от промяната в плащането, което не е пенсия, а е социално подпомагане- така наречените ковид добавки. Те нямат нищо общо с пенсията, но понеже хората ги получават по една и също време, от едно и също място, остават с впечатлениетно, че това е пенсия. Няма такова нещо. Има проблем в комуникацията и в убеждението на хората. Те не са длъжни да са експерти, за тях е важно какви пари получават и когато през януари получат по-малко, реакцията им е - "намалиха ми пенсията", а това не е така", обясни Нейков.

Според него хората трябва да са наясно- добавките нямат нищо общо с пенсиите. Първото е социално подпомагане, а не социално осигуряване. За да няма объркване, е трябвало плащането на помощите да идва от друго място и трябваше плащането да е в друг ден. 

"Пенсията си е пенсия, тя е съвършено друга система. Добавките не означават, че пенсиите са се повишили. Пак казвам- едното няма общо с другото. За момента решението е тези помощи да се плащат до средата на годината. Ако бъдат спрени тогава, тогава хората отново ще приемат, че пенсията им е намалена с еди колко си пари."

От 2020 г. се взе това за мен несправедливо решение- на всички пенсионери една и съща помощ да се дава- и този, който е с минимална пенсия, и този, който е с максимална, получават еднаква добавка,каза експертът.

"През 2021 г. имаме три пъти промяна на пенсиите. Имахме увеличаване в началото на годината на 300 лева минимална пенсия, след това имахме пормяна и на максималната пенсия- на 1440 лв. После през юли имахме актуализиране по швейцарското правило. След това декември имахме нова кореция на минималната пенсия на 370 лева, на максималната пенсия от 1440 на 1500 лева. Не сме имали година като 2021 с толкова корекции. Не мисля, че може да очакваме 2022 г. да е същата от тази тледна точка. По скоро -ще имаме традиционната актуализация по швейцарското правило. Друго едва ли ще има.", каза още Нейков.

"Има ръст в доходите на пенсионерите, но това увеличение се забави много. Стана така, че увеличението съвпадна с година, в която инфлацията е по-висока. Независимо от повишаването на доходите на пенсионерите, много от тях ще останат с впечатлението, че инфлацията го е изяла, и то няма да е само впечатление.", добави той.