Иван Тодоров в килия за постоянно

Крими
15:12 - 30 Юли 2019
7386
Иван Тодоров в килия за постоянно

Специализираната прокуратура ще иска постоянен арест за собственика на IT фирмата „ТАД Груп” Иван Тодоров. В компютрите на дружеството са открити източените данни от Националната агенция по приходите.

Тодоров беше задържан тази сутрин на летище София около 9 ч. Хакерът пристигнал е с полет от Истанбул след посещение в Канада на веригата за бързо хранене „Събуй”, на която е представител за България. Арестуван е веднага след като преминал граничен контрол и бил отведен в Националната следствена служба.

Към момента Тодоров е задържан за 72 часа. Официално му е повдигнато обвинение за кибертероризъм, което може да го прати в затвора за 15 години.

Тази мярка е възмутителна, коментира адвокат Ина Лулчева, която ще го защитава. Мотивите на обвинението са, че има опасност шефът на „ТАД Груп” да се укрие. Лулчева напомни, че Тодоров сам и доброволно се е прибрал в България.

Юристката не разбира и защо прокуратурата иска постоянен арест, след като другите двама обвинени са с по-леки мерки.

Обвинения заедно с Тодоров получиха и двама негови служители - 20-годишният Кристиян Бойков и търговският директор на фирмата Георги Янков. След арестите Бойков и Янков вече са на свобода - съответно срещу подписка и гаранция от 20 хиляди лева.