Иванчева пак се ожали от съдебна репресия

Осъдената за прибран подкуп бивша кметица на „Младост” не била пусната да води предизборна кампания

Новини
09:56 - 06 Октомври 2019
7874
Иванчева пак се ожали от съдебна репресия

Председателят на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев е отказал разрешение на подсъдимите за корупция Десислава Иванчева и Биляна Петрова да излизат от домовете си, за да водят предизборна кампания.

Това съобщиха от Фейсбук профилите си бившата кметица на „Младост” и заместничката й. Двете са поставени под домашен арест, след като получиха осъдителни присъди за прибран подкуп на първа инстанция.  Съдията Георги Ушев е разпределен да гледа делото срещу тях на втора инстанция, а първото заседание на Апелативния съд е насрочено за сряда, 9 октомври. 

Съдебното решение постановява, че домашният арест може да се нарушава с разрешение на съда при причини, „свързани с правото на живот и здравеопазване”. Искането на Петрова е за участие в предизборни мероприятия от 4 до 13 октомври. Именно него съдът оставя без уважение. Иванчева е кандидат за кмет на София.Наскоро подобен казус имаше и с подсъдимия за рекет и побой Ценко Чоков. Той обаче бе пуснат от килията си под домашен арест, а преди дни съдът му разреши да участва в предизборната кампания за кмет на Бяла Слатина, поставяйки му парична гаранция от 200 000 лева.

Решението на съдия Ушев да не пусне на свобода поставената под домашен арест Иванчева даде повод на бившата кметица на "Младост" да се ожали от съдебна репресия.

От поста на Десислава Иванчева във Фейсбук става ясно, че съдебният отказ е обжалван. „В случай, че жалбата не успее, ще напишем отворено писмо до медиите, с което ще ги поканим да дойдат в домовете ни, за да получим поне от тях възможност да се доближим до равнопоставено участие в изборната кампания”, пише пък заместничката на Иванчева – Биляна Петрова.

Двете дами бяха спипани на калъп миналата пролет, малко след като прибраха рушвет от 70 000 евро от строителния предприемач Александър Ваклин, за да му разрешат строеж на жилищна сграда в местността „Камбаните”. Общия размер на подкупа, поискан чрез посредник от Иванчева и Петрова, е бил в размер на 1 милион лева.