Иванов: ИТН вадят Македония , за да получат легитимност при трети мандат

Темата за членството на Скопие в ЕС е прекалено важна, за да е заложник на борбата за краткосрочна власт, смята лидерът на ДБ

Новини
13:50 - 15 Юни 2022
2959

ИТН вадят Северна Македония, за да им създаде легитимност, ако им се даде третия мандат за кабинет. Темата за членството на Северна Македония в Европейския съюз е прекалено важна, за да става заложник на борбата за краткосрочна власт у нас. Това коментира съпредседателят на ДБ Христо Иванов след изслушването на външния министър Теодора Генчовска в парламента.

Пред депутатите тя трябваше да представи паметна бележка от среща между премиера Кирил Петков и еврокомисария по разширяването Оливер Вархей, на която се твърди, че той е обещал София да пусне Скопие в ЕС без Северна Македония да е изпълнила исканията на България. Бележката обаче е с гриф "Строго секретно" и Генчовска не успя да е изчете пред депутатите, защото те отказаха заседанието да се проведе на закрити врата.

Това е един грозен разпад на управляващата коалиция, ние се опитвахме да не участваме в него. Прекалено важна е темата Северна Македония, за да става заложник за борбата за краткосрочна власт в София. Втори път се вади тази тема с изключително и единствена пропагандна цел. Това се прави, за да се създаде легитимност на партията, която вече се е заявила като носител на евентуален трети мандат. Няма лошо, но тази пропаганда започна с един статус на г-н Трифонов за неуспеха г-н Каримански да бъде излъчен за гуверньор на БНБ и стана ясно, че тези обвинения са като отмъщение за това. Ще стане ясно, че заемането на този пост беше по-важно от всичко останало, каза Иванов.

В резултат на френското председателство и работата на всички институции, не само на вашата, г-жо Генчовска, сме на път да получим добра база за вземане на политически решения и няма да можем да се произнесем по нея, защото тя вече беше омазана с катран и пера, и оттук нататък нито един премиер няма да посмее да води разговори, защото това ще бъде инкриминирано по чл. 103 от НК, който ни беше прочетен тук. Аз също трябва да бъда инкриминиран, защото съм водил разговори. Смразихме се с тези хора в максимална степен, за да се занимаваме с евтина и пошла борба за власт днес, възмути се Христо Иванов.

Днес изпадаме в политическа невменяемост. Нашият провал ще бъде за самата идея, че по-нататък има смисъл да се разширява ЕС. Това е монументално престъпление. Срам!, заключи Иванов.

Ще използвам цитата на един журналист, който прочетох преди дни: "Ако едно нещо няма разумно продължение, то поне да има достоен финал". И ако няма разумно продължение на съвместната ни работа в тази коалиция, нека поне финалът е достоен, призова пък Кристиан Вигенин от БСП.

От изслушването стана брутално ясно, че премиерът е заемал друга позиция, различна от Народното събрание. Самият факт, че се е опитвал да наруши решенията, е национално предателство. На мен лично ми е предлагал да измислим вариант така, че македонците да се съгласят на това, разказа зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов.

С македонците сме един народ в две държави. Но и там в парламента се водят същите дискусии, което показва до колко народните представители са народни. Интересът ни е България и РСМ да са една държава. Проблемът не е в нас, а в македонската страна и ние като членове на ЕС да го използваме, за да оказваме натиск върху тях, а не те върху нас, каза пък лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.