Иванов: Решението за военна помощ ни дава авторитет пред НАТО

Така ще имаме повече аргументи да търсим солидарност за своите нужди, обясни лидерът на ДБ

Новини
14:54 - 03 Ноември 2022
1789
Иванов: Решението за военна помощ ни дава авторитет пред НАТО

Никой не казва, че въоръжението ще бъде заменено веднага, а че има пряка и непосредствена връзка, но това е важен аргумент. България, показвайки, че е способна да бъде отговорен член на ЕС и НАТО, ще има много повече аргументи да търси на свой ред солидарност за своите нужди, когато става дума за използването на ресурсите на тези съюзи. Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира решението на Народното събрание да изпрати военна помощ на Украйна.

Ясно казва решението, че преценката за това какво можем да дадем без да намаляваме нашите способности е на изпълнителната власт, т.е това решение по никакъв начин не определя какво точно, кога и как ще дадем. Това трябва да стане само дотолкова, доколкото не намалява нашите способности, каза още Иванов и обясни, че депутатите първо ще изчакат официалния доклада пред НС какви са възможностите и ще ги коментират тогава.

Иванов коментира и упреците, че страната ни ще даде старото си оръжие на Украйна, а ще очаква да получи ново: Това са доста повърхностни сравнения. Украинците искат това оръжие. Имайки предвид, че става въпрос за конвенционален конфликт много голям и за армия, която е свикнала да използва такъв тип въоръжение, на тях това ще им свърши работа. Щом те самите го искат, това ние да им го предоставим, не е въпрос на липса на морал от наша страна.