Иванов с тежки обвинения: Истинските поръчители на това тежко престъпление са Борисов и Гешев!

Утре ще внесем искане да бъде изслушан в Народното събрание и главният прокурор, заяви лидерът на ДБ

Новини
12:30 - 15 Август 2021
5621
Иванов с тежки обвинения: Истинските поръчители на това тежко престъпление са Борисов и Гешев!

"Борисов и Гешев са били част от укривателството на това престъпление, защото това, което видяхме на записа, е престъпление. Бойко Борисов се скри от парламента и не стана депутат, за да не понася отговорност. Утре ще внесем искане да бъде изслушан в Народното събрание и Иван Гешев", категоричен е председателят на ПГ на "Демократична България" - Христо Иванов.

Той направи коментар на показаните за първи път след година в Народното събрание в петък кадри на насилие над протестиращи от антиправителствените протести през 2020-а година.

По думите му част от това престъпление е и потъпкването на достойнството на българската полиция, която е един от символите на републиката.

"Това престъпление включва политическите поръчители. Сега и Младен Маринов и Христо Терзийски са депутати, осигурен им е депутатски имунитет, за да не бъде възможно да им се търси отговорност. Истинските поръчители и укриватели на това тежко престъпление са Борисов и Гешев".

Според Иванов трябва да се спре да се говори за партии на протеста, а да се говори за хора, които са били на протестите и знаят какво е изкарало хората на улиците.

"Хората искат публична и отчетна власт, упражнявана по прозрачен начин пред тях", допълни той и беше категоричен, че всеки, който иска да получи подкрепата на ДБ, ще бъде питан какви хора предлага.

"Призивът ни е да седнем и да изработим цялостната формула на правителство", заяви съпредседателят на ДБ и уточни: "За да няма избори сега, понеже този парламент не можа да роди пълноценно политическо управление и ние трябва да намерим някакъв заместител, който да ни спаси от това да хвърлим страната към избори, затова предлагаме правителство за 6-8 месеца. Единственият ни твърд призив е да има равноправни професионални преговори".

Иванов категорично подчерта, че ГЕРБ и ДПС да не се включват не само в преговорите, но и споразумението за бъдещото правителство да бъде така конструирано, че да не допуска тяхното влияние върху работата на това управление, защото то може да бъде избрано с 60 гласа, но може да бъде свалено със 120.

Съдебната реформа е ключова, посочи Христо Иванов.