Избори 2024: Повечето парламентарни партии губят гласове , ДПС - символично

На картата на областните центрове ПП-ДБ се свива отново до позициите си от октомври 2022 г

Актуални новини
20:11 - 10 Юни 2024
2794
Избори 2024: Повечето парламентарни партии губят гласове, ДПС - символично

На картата на областните центрове "Продължаваме промяната - Демократична България" се свива отново до позициите си от октомври 2022 г., като печели единствено в два от софийските райони и се разделя с над половината от гласовете, които получи преди година. ГЕРБ е първа политическа сила в 23 от изборните райони, но губи над една четвърт от гласовете си. Единствено ДПС добавя нов регион към петте неизменни от последните три години, регистрирайки най-малка електорална щета.

Така изглеждат резултатите от предсрочните избори за парламент на 9 юни според данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) при обработени 97.03% от протоколите на секционните комисии. Сривът на гласове за почти всички участници в досегашния парламент е впечатляващ, дори като се вземе предвид ниската избирателна активност - тя постави исторически антирекорд и по прогнози на социологическите агенции се очертава 32 - 33%, което е със седем пункта под тази на предходния вот през 2023 г.

Единствените печеливши от изборите в неделя са "Има такъв народ", която добавя 20 хил. гласа към резултата от миналата година, и новият участник в парламента - националистическата "Величие", която взима близо 98 хил. гласа.

Да загубиш 315 хил. гласа

 
На миналите избори "Продължаваме промяната - Демократична България" удържа победа в трите столични района, Пловдив-град и Русе. Сега двата областни града се връщат при ГЕРБ заедно с 25-и софийски район, където листата беше водена от лидера на партията Бойко Борисов и бившия кмет Йорданка Фандъкова. Победител в 23-и и 24-и район остава коалицията, но гласовете ѝ падат драстично.

В национален план за една година "Продължаваме промяната - Демократична България" губи над 300 хил. гласа - от 621 хил. до 303 хил. Демографските профили на агенция "Алфа рисърч" показват, че това е формацията, за която най-малко избиратели са повторили гласа си в сравнение с изборите през април 2023 г. Най-силният си резултат регистрира в 23-и район с малко над 53 хил. гласа. 


Когато повече е по-малко

ГЕРБ завършва като първа сила в 23 областни центъра, като си връща вторият по големина град Пловдив и Русе. Единствената крачка назад от предходните избори е загубата на Смолян.


Партията обаче губи над 150 хил. гласа - от почти 670 хил. през 2023 г. до 513 хил. сега. Тя спазва традицията да се представя най-силно в областните и по-малките градове. Най-добрият ѝ резултат е във Варна (над 36 хил. гласа). Част от загубите идва от гласуването в чужбина, където ГЕРБ беше изпреварена от "Величие".

ДПС - един обещан възход

Въпреки ниската избирателна активност, ДПС демонстрира възходяща тенденция на подкрепа. Новият лидер Делян Пеевски изглежда, че изпълнява възложената при издигането му му задача от почетния председател на движението Ахмед Доган - да разшири влиянието му. Партията за първи път от създаването си ще е втора сила в Народното събрание е ще държи близо една пета от местата там.

Чистата разлика между гласовете за ДПС през 2023 г. и сега е под 4 хил. гласа, независимо от по-ниската избирателна активност.

Партията се представя най-силно в районите, където водач на листата беше Пеевски - в Кърджали (с над 33 хил. гласа) и в Благоевград (над 23 хил. гласа). Гласовете от чужбина за движението са с около 20 хил. по-малко от 2023 г., но са достатъчни да заеме първото място по този показател с над 44 хил. бюлетини.


БСП губи още, "Има такъв народ" трупа

Социалистическата партия продължава устойчивата тенденция надолу от последните шест вота, като губи нови близо 80 хил. гласа и се свива до скромните 7 на сто от гласовете. Основната част от гласовете, които губи от предходния вот, отиват при "Възраждане", "Има такъв народ" и към другите малки леви формации.

За разлика от останалите формации, "Има такъв народ", добавя подкрепа на тези избори. Партията увеличава гласовете си с една пета - от 103 хил. на 125 хил. Това става за сметка на избиратели на всички останали формации, показват демографските профили на "Алфа Рисърч". 

"Възраждане" пък губи почти една пета от гласовете си през 2023 г. Най-големият донор се очертава новият играч в националистическата ниша - "Величие".