Изборният ден в Берлин закъсня

Политика
11:00 - 14 Ноември 2021
1300
Изборният ден в Берлин закъсня

Изборният ден в секция Берлин 3 е започнал със закъснение от 30-40 минути. Двама от членовете на комисията не са се явили, съобщи в ефира на Радио София Катя Костова – председател на секционна комисия Берлин 3.

Друг от членовете, при получаване на изборните книжа вчера, е дал положителен резултат за коронавирус и това е наложило смяната му, каза Катя Костова.

„Всичко това доведе до едно закъснение от порядък на 30-40 минути. Другите две комисии в посолството също започнаха малко по-късно. Трябваше това се изчисти документално, да пуснем имената към ЦИК, за да сме сигурни, че в изборния ден няма да имаме други документални проблеми“, каза председателят на секционна комисия Берлин 3.

Тя обясни, че гласоподавателите допускат много грешки в гласуването с машина.

„Обясняваме на хората, но те или вадят картите за гласуване по-рано или боравят по-трудно. В сравнение с предишния път, възникват доста проблеми при нас“, каза Катя Костова.

Към момента няма опашки, изчакването е около 20 минути, добави тя. Във всяка комисия работят по две машини.

Костова каза още, че в Берлин работи системата „светофар“, което означава, че ако някъде се образува опашка от чакащи гласоподаватели, се предупреждава в социалните мрежи.