Изборният ден в Япония приключи, стартира вотът в САЩ и Канада

Рекорден брой секции са открити в Северна Америка

Политика
16:22 - 11 Юли 2021
2110
Изборният ден в Япония приключи, стартира вотът в САЩ и Канада

Изборният ден далече на Изток, в Япония е приключил около 15 часа българско време, а приблизително по същото време започна изборният ден за нашите сънародници в САЩ и Канада.

„Машини до Япония не стигнаха, но организацията на изборите в посолството ни в Токио беше на високо ниво благодарение на доброволците и на посланик Мариета Арабаджиева“, посочи пред Би Ти Ви д-р Иван Ботев, който днес е гласувал в секция в Токио.

Българите, живеещи в Япония са не повече от 400 – 500 души. Активността беше по-висока в сравнение с предишното гласуване. За първи път от много години насам беше открита и втора секция, този път в Осака – вторият по големина район в Япония“, обясни още д-р Иван Ботев.  

В Чикаго пък в най-голямото българско училище извън България на миналите избори имаше само една секция, но след поправките в Изборния кодекс те са вече три, разположени на три етажа. В две от секциите се гласува с машини, а в третата с хартиени бюлетини.

В САЩ са открити 58 избирателни секции с 21 машини, повечето от тях са в Чикаго, има в Ню Йорк, Вашингтон и Атланта. Това е рекорден брой секции след като беше премахнато ограничението за откриване до 35 секции в държави извън ЕС.

В Канада също има рекорден брой секции в – 16, а машините са девет и ще бъдат разположени на шест места, основно на територията на Монреал.

Малък проблем имаше със СИК в щата Уисконсин, където за пръв път се открива секция. Заради закъснение при предаване на протоколите в събота, секцията отвори с половин час закъснение.

Предстои да отворят секциите в Средния Запад и на Западното крайбрежие на САЩ.


Снимка: Агнес Методиева